FAQ (Veelgestelde vragen)

Kan ik me met een HBO-diploma of een HBO-propedeuse inschrijven voor de bacheloropleiding?

Dit kan mits er voldoende (aantoonbare) kennis op VWO-niveau is van de vakken Biologie, Natuurkunde, Wiskunde en Scheikunde. Mogelijk is een voortentamen hiervoor vereist. Deze voortentamens worden georganiseerd door de CCVX. Jouw specifieke geval kan je voorleggen aan de toelatingscommissie via university@somt.nl. Deze beoordeelt dan of je aan de eisen voldoet en wat je nog nodig hebt om toegelaten te worden.

Is de universitaire opleiding Fysiotherapie (BSc) een erkende opleiding?
Ja, de opleiding is geaccrediteerd door de NVAO. Daarmee is de opleiding zoals elke andere universitaire opleiding erkend.
Wat is het verschil tussen een bachelor Fysiotherapie op universitair- en HBO-niveau?
Kijk voor het antwoord op deze vraag op de pagina het verschil met HBO .
Kom ik in aanmerking voor studiefinanciëring?

Ja. Aangezien de opleiding privaat bekostigd wordt kan er zelfs meer geleend worden voor het collegegeld dan bij een reguliere studie. Zie ook onze pagina over de studiekosten.

Je kunt studiefinanciëring aanvragen via deze pagina bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Tot wanneer kan ik me inschrijven?
SOMT University Campus hanteert een uiterste aanmelddatum van 31 augustus. Je kunt je bij ons inschrijven via deze website of neem telefonisch contact met ons op via +31 (0)33 456 0737. Er is echter maar een beperkt aantal eerstejaars plaatsen (maximaal 60), dus zorg dat je er snel bij bent.
Hoe zijn de studiekosten opgebouwd?

Aangezien de universitaire opleiding Fysiotherapie aan SOMT University Campus een privaat bekostigde opleiding is, is er geen subsidie voor de opleiding zoals bij rijksbekostigde opleidingen aan universiteiten. Daarom moeten studenten het instellingscollegegeld betalen in plaats van het wettelijk collegegeld voor rijksbekostigde opleidingen. Om het hogere collegegeld te financieren kan de student een regeling treffen met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Lees hier meer over de studiekosten.

Kan ik de opleiding versneld doen of zijn er vrijstellingen mogelijk?
Nee. Het is niet mogelijk de opleiding versneld te doen of vrijstellingen te krijgen.
Moet ik woonruimte in Amersfoort zoeken?
Woonruimte in Amersfoort zoeken is niet verplicht. De SOMT University Campus is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op fietsafstand van het centraal station Amersfoort en het stadscentrum. Als je in Amersfoort wilt gaan wonen helpen we je graag! Bel +31 (0)33 456 0737.
Kan ik na mijn studie gemakkelijk een baan vinden?
Lees hier meer over op de pagina toekomstperspectief.
Hoe groot zijn de onderwijsgroepen van de universiteit?
SOMT University Campus werkt met kleine onderwijsgroepen en practicumgroepen. Een onderwijsgroep of practicumgroep bestaat uit maximaal 15 studenten.
Helpt de universiteit bij het vinden van stageplekken?
Ja. SOMT University Campus regelt stageplekken of helpt je bij het vinden van een stageplek.
Ik doe mee met de decentrale selectie en SOMT University Campus is mijn tweede keus. Ben ik zeker van een plaats als ik niet word geselecteerd?
Doe je mee aan de decentrale selectie Geneeskunde en wil je de universitaire opleiding Fysiotherapie als je tweede keus opgeven? Dat kan en mag. Inschrijven kan tot 31 augustus. Schrijf je in via de website en geef aan dat je meedoet met de decentrale selectie van Geneeskunde. Zodra je een matchingsgesprek hebt gehad en op basis van de toelatingscriteria en de wederzijdse matching toelaatbaar bent, ben je zeker van je plaats bij de universitaire opleiding Fysiotherapie, mits er geen overschijving is.
Ik heb het verkeerde profiel gekozen, hoe kan ik toch aan de toelatingseisen voldoen?
Indien je niet over het juiste diploma en vakkenpakket / profiel beschikt, en daarmee dus niet voldoet aan de nadere vooropleidingseisen, dan dien je aanvullende examens af te leggen. Deze aanvullende examens worden georganiseerd door de CCVX. Met uitzondering van Wiskunde zijn deze examens in het Nederlands. Het Wiskunde-examen kan zowel in het Engels als in het Nederlands worden afgelegd.