Home Nieuws Nieuws

Hank Hallegraeff presenteert poster op Internationaal congres

19 november 2018
Hank Hallegraeff presenteert poster op Internationaal congres

Op 15 en 16 November 2018 heeft in het Universitair Medisch Centrum Groningen het jaarlijks congres plaatsgevonden van “The Society of Back Pain Research”: Understanding The Mechanisms Of Back Pain: Work, Rest And Play’.

De locatie verschilt ieder jaar en ditmaal mocht Groningen gastheer zijn van een keur aan internationaal gerenommeerde wetenschappelijke onderzoekers met als aandachtsgebied ‘Lage rugpijn’. Vanuit verschillende invalshoeken (fundamenteel, toegepast en kwalitatief onderzoek) en vanuit verschillende disciplines werden onderzoeken besproken en bediscussieerd.

De studie van Hank Hallegraeff (tevens lid van SBPR) betreffende de prognostische rol van state anxiety bij acute lage rugpijn werd gepresenteerd door een Special Poster Session met een orale presentatie over deze recente studie. Bekijk hier de poster.

Het ontbreekt momenteel aan evidentie dat symptomen van onzekerheid, rusteloosheid en nervositeit (in het Engels ‘anxiety’) als gevolg van een externe prikkel zoals lage rugpijn een factor is die het beloop van lage rugpijn negatief beïnvloeden. Veel patiënten met acute lage rugpijn hebben deze kenmerken. Het doel van deze studie is om de prognostische rol van het construct ‘anxiety’ te onderzoeken waarbij het ontstaan van chronische lage rugpijn als uitkomstmaat werd gehanteerd. Het blijkt dat tijdelijke ongerustheid, nervositeit en / of rusteloosheid als gevolg van lage rugpijn een voorspeller is voor het ontstaan van chronische lage rugpijn. De aanbeveling is dat fysiotherapeuten deze kenmerken inventariseren bij patiënten met acute lage rugpijn.

Volgend jaar vindt het SBPR symposium plaats in Sheffield (UK).

Voor meer informatie over de Society for Back Pain Research en informatie over het afgelopen sympsoium: https://www.sbpr.info