Home Nieuws Nieuwspagina

Visie op bekkenfysiotherapie door Beppie Hylkema

09 juni 2017
Visie op bekkenfysiotherapie door Beppie Hylkema
Beppie Hylkema, opleidingshoofd van onze opleiding Bekkenfysiotherapie, vertelt in een kort interview over haar persoonlijke visie op de opleiding en het vakgebied. Wat betekent het behalen van het diploma, hoe ziet de typische student bekkenfysiotherapie

1. Wat maakt de opleiding Bekkenfysiotherapie bij SOMT uniek? Het is een opleiding die niet alleen het bewegingsapparaat betreft maar ook de buikorganen zoals darm, blaas en baarmoeder. Dit heeft vergaande consequenties voor behandeling. Een goede vertrouwens- relatie tussen behandelaar en patiënt, een empathisch vermogen van de therapeut en goede communicatieve eigenschappen zijn voorwaarden om tot goede resultaten te komen. Omdat het vaak intieme problematiek betreft zijn gesprekken over het algemeen erg intens en ook erg waardevol.

2. Wat is de toegevoegde waarde van het diploma? Door het behalen van je master ben je geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Hierdoor kun je mensen behandelen met klachten gerelateerd aan urologie, gynaecologie, seksuologie, gastro-enterologie maar ook aan musculoskeletale klachten in de bekkenregio. Je kunt je handelen goed onderbouwen, wat belangrijk is voor de relatie patiënt en therapeut. Maar daarnaast ook voor de relaties met medisch specialisten. Zij hebben vertrouwen in het feit dat je hen goed kunt aanvullen. Je bent dan ook bevoegd inwendig te handelen om de klachten rondom bekken en bekkenbodemspieren optimaal in beeld te brengen.

Hoe ziet de typische student Bekkenfysiotherapie eruit? Studenten bekkenfysiotherapie zijn voor het overgrote deel vrouwen. Het werkveld vraagt echter ook naar mannen. Studenten bekkenfysiotherapie zijn vaak goed verzorgd, empathisch en beschikken over het algemeen over goede communicatieve vaardigheden.

4. Wat vind jij het mooiste aan je vak? Veel verschillende klachtenbeelden, samenwerking met medisch specialisten en een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een multidisciplinair team waardoor je de patiënt optimaal kunt begeleiden.

5. Waarom zouden studenten voor deze master kiezen? Studenten kiezen voor deze master omdat zij het mooi en bijzonder vinden om naast behandelingen met betrekking tot het bewegingsapparaat op een andere manier iets voor hun patiënten te kunnen doen. Het vak bestaat naast oefentherapie uit informatie geven en adviseren. Door de verwevenheid van het musculoskeletale en het orgaansysteem en doordat ook psychische componenten een rol spelen, zijn de klachten veelal complex. Klachten kunnen zich in alle domeinen van de ICF uiten. Hierdoor leidt klachtenvermindering veelal ook tot een betere kwaliteit van leven. De vertrouwensrelatie is bijzonder omdat het veel intieme onderwerpen betreft. Als bekkenfysiotherapeut moet je je daar bij thuis voelen, maar je krijgt er wel veel voor terug.