Home Nieuws Nieuws

Studente van SOMT doet wereldrecordpoging

16 augustus 2019
Studente van SOMT doet wereldrecordpoging

Onze sportfysiotherapiestudent Rosa Bas wil het wereldrecord snelfietsen voor vrouwen verbreken. Rosa doet samen met een team van 16 andere studenten een gooi naar het wereldkampioenschap én het wereldrecord tijdens de World Human Powered Speed Challenge in Nevada (V.S.).

Om het huidige wereldrecord te verbreken moet Rosa sneller fietsen dan 121,8 kilometer per uur. Dit gaat ze doen in een zelfontwikkelde aerodynamische ligfiets; de VeloX 9. De fiets is ontworpen door studenten van TU Delft. Het team bestaat verder uit studenten van VU Amsterdam. De fiets heeft de vorm van een uitgerekt ei en is speciaal ontworpen naar de vorm van Rosa en haar teamgenoot Jennifer Breet. Beide dames zullen met de fiets op een baan van 8 kilometer in Nevada de strijd aangaan om het record te verbreken.

De atletes zijn een jaar lang intensief begeleid door bewegingswetenschappers, sportpsychologen en een diëtist. Door middel van duur- kracht- en high intensity training kunnen ze op 8 september in topvorm aan de start verschijnen. Daar hebben ze tot 12 september de tijd voor de wedstrijd en wereldrecordpoging. Het huidige record snelfietsen voor vrouwen dateert uit 2010 en staat op naam van Française Barbara Buatois.

Wij wensen Rosa en het team erg veel succes!

Lees meer op NOS.nl

*Foto: Bas de Meijer. -Rosa Bas (voorste rij, derde van rechts) met het Human Power Team.