Home Nieuws Nieuwspagina

Alumnus interview | Marieke is de spin in het web van het ziekenhuis

27 augustus 2019
Alumnus interview | Marieke is de spin in het web van het ziekenhuis

Wie bij SOMT University of Physiotherapy afstudeert heeft alles in huis voor een vliegende start. Dat bewijzen verschillende alumni maar weer eens met hun bijzondere projecten. In deze serie kijken we bij een paar afgestudeerden hoe zij terecht zijn gekomen en vertellen hun inspirerende verhalen. 

Zo ook Marieke Hilhorst (48), bekkenfysiotherapeut bij VersGras in Winterswijk. Zij heeft in haar loopbaan met veel verschillende disciplines samengewerkt en door de jaren heen veel toffe projecten mogen doen. Een bevlogen veertiger die nooit stil zit dus. In september start ze zelfs weer met een nieuwe opleiding aan SOMT University of Physiotherapy: kinderbekkenfysiotherapie. Redenen genoeg voor een interview!

Waarom heb je gekozen voor bekkenfysiotherapie?

Als fysiotherapeut heb ik onder andere gewerkt op de gynaecologie-afdeling. Sommige zwangere dames hebben namelijk last van bekkenpijn urine-, of ontlastingsverlies. Ik merkte al snel dat ik dit super interessant vond. Vanuit het ziekenhuis kreeg ik de kans om mij te specialiseren, dus heb ik voor een master bekkenfysiotherapie gekozen. Bekkenproblemen zitten vaak nog in de taboesfeer, juist daarom kun je er mensen zo goed mee helpen. Het is een heel erg mooi vak om te doen. Je kunt echt de tijd nemen voor mensen, in tegenstelling tot artsen die daar vaak geen ruimte voor hebben. De dankbaarheid die je daardoor van patiënten krijgt vind ik het allermooiste. Ik werk echt met plezier en zie het deels als hobby.

Je hebt een tijd in een ziekenhuis gewerkt, hoe was dat?

Het werk in het ziekenhuis was erg leuk en afwisselend. Ik heb daar met veel andere disciplines samengewerkt. Zo heb ik samen met collega’s het bekkenbodemspreekuur op mogen zetten en ook de pipo poli (plas- en poepproblemen) voor kinderen. Dat was een jaar of tien geleden en nog erg vernieuwend. Toen ik mij begon te specialiseren was bekkenfysiotherapie pas net in opkomst.  

Je hebt veel ervaring opgedaan met verschillende disciplines. Wat zijn daarvan volgens jou de voordelen?

Onze particuliere praktijk zit sinds een jaar of vijf letterlijk in het ziekenhuis. Omdat ik nauw met het ziekenhuispersoneel heb samengewerkt zijn de lijnen kort. Zo is de gynaecoloog of uroloog maar een telefoontje verwijderd als ik even wat wil vragen. We werken vaak samen en leren veel van elkaars vakgebied. Dat komt je eigen kennis en kunde ook altijd ten goede. De samenwerking zorgt voor afwisselend werk. Een leuk recent voorbeeld hiervan is dat ik ben benaderd door de chirurgen om mee te doen aan een onderzoek naar het effect van bekkenfysiotherapie na een darmkankeroperatie. Vanuit onze praktijk VersGras gaan we helpen om data te verzamelen.

Waarom heb je voor een master van SOMT University of Physiotherapy gekozen?

Toen ik de kans kreeg om mij te specialiseren wilde ik geen half werk leveren door een cursus te doen. Ik wilde mij goed laten scholen dus koos ik voor een masteropleiding. Die bij SOMT University of Physiotherapy was 9 jaar geleden toen nog de enige in Nederland. Ik heb er wel bewust voor gekozen om de master pas te gaan doen wanneer mijn jongste naar de lagere school ging. Ik was toen 39 jaar oud. Het blijft namelijk pittig, een master combineren naast je werk en je gezin. In de tijd dat de kinderen op school waren zat ik zelf te studeren. Wel probeerde ik het weekend zo veel mogelijk vrij te houden.

Wat heeft de master je gebracht?

Ik kan nu beter onderbouwd het gesprek aangaan met mijn patiënten en specialisten. Het heeft mij veel verdieping gebracht en ik merk dat ik makkelijker even een onderzoek of een artikel op zoek. Je hebt met de master echt een goed papiertje in huis en je zult niet snel om werk verlegen zitten.

En nu door voor nog een specialisatie?

Naast bekkenfysiotherapie vind ik werken met kinderen erg leuk. Daarom begin ik op 9 september met de specialisatie Kinderbekkenfysiotherapie.

Wat zijn jouw tips voor bekkenstudenten (in spé)?

Mocht je nog twijfelen: je hebt baangarantie tot aan je pensioen. Hou er wel rekening mee dat het zowel financieel als privé een investering is, maar je krijgt er super veel voor terug. Bekkenfysiotherapie is een prachtvak en erg dankbaar werk.

© foto de Haandrik