Fysiotherapie bij Diabetes Mellitus type 2 & obesitas

Duur: 1 dag
Investering: € 250,-
Deelnemers: Algemeen fysiotherapeuten en sportfysiotherapeuten

Obesitas en diabetes type 2 zijn grote problemen onder de Nederlandse bevolking. De verwachting is dat door de vergrijzing en de zittende levensstijl het aantal patiënten steeds verder stijgt.

Fysiotherapeuten hebben een belangrijke rol in verbeteren van de kwaliteit van leven door middel van revalidatieprogramma’s en het laten toenemen van spierkracht en fitheid. Dit verkleint de kans op ziekenhuisopname en vroegtijdig overlijden.

Bij patiënten met obesitas en type 2 diabetes is het belangrijk om de vetmassa te reduceren en om de glycemische controle te verbeteren. Een goede screening bij aanvang en een gerichte opzet van de revalidatie is van groot belang. Het gaat voortdurend om de balans tussen medische veiligheid en therapeutische effectiviteit; dit is een belangrijk onderdeel van deze cursus.

Tijdens deze cursus gaan we dieper in op de pathologie van type 2 diabetes en obesitas, de screening bij aanvang van de therapie, het voorbereiden van oefenprogramma's en welke trainingsmodaliteiten toegepast moeten worden.

Inhoud

Met behulp van deze cursus kan je een patiënt met Diabetes Mellitus type 2 en/of obesitas adequaat begeleiden. Door de toename van deze ziektebeelden en de belangrijke rol van fysieke activiteit in de begeleiding is het essentieel om de juiste balans te vinden tussen de medische veiligheid en effectiviteit van de therapie.

Dominique Hansen

Deze cursus is in aanvraag bij het KNGF/Keurmerk.

Eindniveau

Na deze cursus:

• Is je kennis en inzicht in de pathologie van Diabetes Mellitus type 2 en obesitas vergroot.
  • Ben je in staat om de aangeleerde technieken van screening tot behandeling van patiënten met Diabetes Mellitus type 2 toe te passen.
  • Weet je hoe je rekening moet houden met de specifieke behoeften van patiënten met Diabetes Mellitus type 2 en obesitas.
  • Kun je revalidatieschema’s maken die als doel hebben om de impact van de behandeling te maximaliseren.

1 contactdag van 6,5 uur
zelfstudie: 1 uur
Toetsing door verwerkingsopdracht: 1 uur

SOMT University of Physiotherapy

Standaard onder iedere cursus/symposium/masterclass etc.:

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.