Cervicale manipulatie: risk or benefit?

09 december 2020
Cervicale manipulatie: risk or benefit?

Duur: 2 dagen
Investering: € 500,-
Deelnemers: Masters Manuele Therapie en Manueel Therapeuten Masters Orofaciale Therapie en Orofaciaal Therapeuten

Deze tweedaagse cursus staat volledig in het teken van manueel therapeutische interventies aan de hoog- en midcervicale wervelkolom.

Een unieke combinatie van theorie: anatomie/kinematica, pathologie, risk-benefit evidence. Maar ook praktijk: screening en pre-manipulatief onderzoek, communicatie informed consent, manuele vaardigheden, klinisch redeneren.

Na het volgen van de cursus ben je in staat om voor patiënten met hoofd- en nekpijn een veilige indicatie te stellen voor manueel therapeutische interventie.

Deze scholing is geheel in overeenstemming met de recente IFOMT-richtlijn en het NVMT-advies.

Inhoud

Nekpijn met functiestoornissen van de (hoog)-cervicale wervelkolom, zoals vermindering van de beweeglijkheid, heeft gevolgen voor het dagelijks functioneren. Er bestaat inmiddels het nodige bewijs voor het effect van manuele therapie op deze functiestoornissen. Ook worden complicaties als gevolg van manueel therapeutische handelingen in deze regio in de literatuur en in de media veelvuldig bediscussieerd. De gerapporteerde complicaties zijn weliswaar zeldzaam, maar als manueel therapeut dien je je bewust te zijn van reële risico’s voor een patiënt. Vanuit ethisch en juridisch perspectief word je in staat geacht hierover de patiënt te informeren om samen tot een weloverwogen klinisch besluit te komen. Het besluitvormingsproces tot een manueel therapeutische hoog-cervicale interventie zal zeer zorgvuldig moeten geschieden. Als eenmaal besloten is tot het uitvoeren van mobilisaties en/of manipulaties aan de hoog-cervicale bewegingssegmenten, vereist dit een hoog niveau van manuele vaardigheid.

Het IFOMPT-document is leidend in het manueel therapeutisch handelen in de (hoog)-cervicale regio en is samen met de Beroepsnorm NVMT essentieel in de klinische besluitvorming. Het document zal derhalve uitgebreid worden besproken en toegelicht in deze cursus. In deze cursus is tevens veel plaats ingeruimd voor het trainen van praktische en communicatieve vaardigheden.

Jos Christiaanse

Renske Peters

Cursusdata

woensdag 9 december 2020
donderdag 10 december 2020

Deze cursus is in aanvraag bij het KNGF/Keurmerk.

2 contactdagen van 6 uur

Zelfstudie: 4 uur

SOMT University of Physiotherapy

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.