Practicumonderwijs anatomie van de cervicale en cervicothorale wervelkolom

Practicumonderwijs anatomie van de cervicale en cervicothorale wervelkolom

Duur: 1 dag
Investering: € 250,-
Deelnemers: Algemeen Fysiotherapeuten, Manueel Therapeuten, Sportfysiotherapeuten

Verdiep met deze cursus je kennis en inzicht met betrekking tot de anatomie en biomechanica van de cervicale en cervicothoracale wervelkolom.
Je verbreedt je kennis van de anatomie en het bewegend functioneren van het musculoskeletale systeem via driedimensionale geplastineerde anatomische preparaten. De focus ligt met name op de cervicale en cervicothoracale regio waarbij met name aandacht is voor anatomische variatie, varianten en anomalieën.

Wat maakt deze cursus bijzonder?
In dit practicumonderwijs wordt gebruik gemaakt van preparaten die door middel van het plastinatieproces (water en vetten worden vervangen door polymeren) hun natuurlijke vorm hebben behouden en droog en geurloos zijn. Deze specimenen worden ook in ‘traditioneel’ snijzaalonderwijs gebruikt en zijn daardoor uitermate geschikt voor deze cursus.

Inhoud

Op deze dag ga je dieper in op de normale en pathologische anatomie van de cervicale en cervicothoracale wervelkolom (myologie, perifere neuroanatomie, vascularisatie). Door gebruik te maken van geplastineerde anatomische preparaten zijn de driedimensionale verhoudingen in anatomische structuren goed zichtbaar. Relevante aspecten en vernieuwende inzichten worden besproken met betrekking tot de anatomie van ossale, arthrogene, musculaire, neurogene en vasculaire structuren.

Kortom: een informatieve cursus die zeer geschikt is voor iedereen die zich wil verdiepen in de cervicale en cervicothoracale wervelkolom waarbij optimaal gebruik wordt gemaakt van preparaten.

Prof. Dr. E. Cattrysse

Deze cursus geaccrediteerd bij het KNGF/Keurmerk voor het register Manuele Therapie (6 punten).

Eindniveau

• De deelnemer herkent de geprepareerde anatomische structuren op plastinaten
  • De deelnemer kan differentiëren tussen de verschillende anatomische structuren
  • De deelnemer kent van iedere zichtbare anatomische structuur de morfologische kenmerken, functie, vascularisatie en innervatie
  • De deelnemer kan de functie van de anatomische structuren afleiden uit de topografische organisatie
  • De deelnemer kan de onderlinge samenhang tussen spieren, bloedvaten en zenuwen aantonen aan de hand van de geplastineerde anatomische stukken
  • De deelnemer kan de cervicale en cervicothoracale regio bespreken aan de hand van de geplastineerde specimens
  • De deelnemer kan de zichtbare anatomische structuren linken aan een grondige theoretische kennis van de osteologie en artrologie van de cervicale en cervicothoracale wervelkolom
  • De deelnemer kan de anatomische structuren linken aan de kennis en ervaring uit de klinische praktijk

1 contactdag van 6 uur

SOMT University of Physiotherapy

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.