Home Nieuws Nieuwspagina

Interdisciplinair samenwerken: 9-daagse Fysiotherapie in de Geriatrie

03 maart 2021
Interdisciplinair samenwerken: 9-daagse Fysiotherapie in de Geriatrie

Duur: 9 dagen
Investering: € 2.250,-
Deelnemers: Algemeen fysiotherapeuten, Manueel Therapeuten, Sportfysiotherapeuten, Bekkenfysiotherapeuten, Psychosomatisch fysiotherapeuten, Oncologiefysiotherapeuten, Hart-, Vaat- en Longfysiotherapeuten, Ziekenhuisfysiotherapeuten

Samenvatting

In deze meerdaagse cursus binnen de leerlijn Interdisciplinair samenwerken ga je aan de slag met de meest aantrekkelijke inhoudelijke onderdelen van onze masteropleiding Fysiotherapie in de Geriatrie. We bieden hierbij een mooie balans tussen alle theoretische en praktische onderdelen uit deze master. Na het volgen van deze cursus heb je ruimschoots kennis over en vaardigheden opgedaan in:

 • Biologische veroudering
 • Diagnostiek en effectieve behandelinterventie bij de geriatriespecifieke concepten als kwetsbaarheid en sarcopenie
 • Het concept klinische complexiteit vanuit het fysiotherapeutisch perspectief van veroudering en multimorbiditeit
 • Het bevorderen van fysieke activiteiten met ouderen

Inhoud

Met de voortzettende vergrijzing krijgt iedere fysiotherapeut steeds vaker te maken met oudere patiënten/cliënten. Of het nu gaat om oudere patiënten met lage-rugpijn, urine-incontinentie of sportblessures in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk, patiënten die revalideren van een heup- of hartoperatie of tijdens het ondergaan van chemotherapie of van patiënten die in het ziekenhuis verblijven vanwege COPD of na een CVA, fysiotherapeuten worden hier geconfronteerd met de vele nieuwe, complexe fenomenen gerelateerd aan veroudering. 

Langer leven gaat gepaard met (een risico op) het hebben/krijgen van meerdere chronische ziekten tegelijk, ook wel multimorbiditeit genoemd, en bij ouderen gaat dit vaak samen met kwetsbaarheid (‘frailty’) en sarcopenie. De laatste jaren zijn vele nieuwe inzichten ontstaan in deze mechanismen en hoe die met elkaar samenhangen. Kennis en inzicht hiervan zijn nog niet altijd voldoende tot de fysiotherapie doorgedrongen. Dat is des te jammer, want het is juist de fysiotherapeut die de aangewezen persoon is om de oudere patiënten met deze zogenaamde geriatrische syndromen de beste zorg te bieden. Het is nu overduidelijk dat fysieke activiteit en trainen hierin de kern vormen. Het blijkt echter dat tijdens fysiek trainen ouderen vaak niet de grenzen van intensiteit bereiken om de gewenste effecten te sorteren.

In deze cursus leer je, naast het verleggen van je eigen kennis- en vaardigheidsgrenzen, vooral ook die grenzen bij de oudere patiënten/cliënten op te zoeken en te verleggen voor een optimale dosis-responsrelatie in de behandelingen. Je leert hoe je diagnostiek kunt toepassen bij de diverse geriatrische fenomenen en wanneer en hoe je de meest zinvolle behandelinterventies kunt inzetten. Voor het laatste vewerf je ook de onmisbare vaardigheden om de patiënten/cliënten te motiveren tot fysieke activiteit, via ‘motivational interviewing’. Je leert tevens ontdekken hoe je kunt samenwerken met de diverse betrokken disciplines en wanneer je een collega die gespecialiseerd is in de geriatriefysiotherapie moet consulteren. Alles met als doel de oudere patiënten/cliënten de zorg te kunnen bieden waar zij recht op hebben!

Docenten

 • Prof. dr. T. Mets, klinisch geriater UZ Brussel
 • Drs. Birgit Spoelstra, klinisch geriater, Meander Medisch Centrum
 • Prof. dr. I. Bautmans, hoofd FRIA (Frailty in Ageing research department) VUB Brussel
 • Drs. Jeroen Demarteau, docent-onderzoeker Master Fysiotherapie in de Geriatrie
 • Veerle Knoop, MSc, docent-onderzoeker Master Fysiotherapie in de Geriatrie
 • Sjoerd Corstjens, MSc, docent Master Fysiotherapie in de Geriatrie
 • Stef van der Pol, MSc, docent Master Fysiotherapie in de Geriatrie
 • Dr. Emiel van Trijffel, Hoofd Post-initieel Masteronderwijs SOMT University of Physiotherapy

Cursusdata

3 maart, 10 maart, 17 maart, 24 maart, 31 maart, 7 april, 14 april, 21 april, 28 april

Accreditatie

Register Keurmerk
Wordt aangevraagd voor CKR Algemeen Fysiotherapeut

Eindniveau

Na afloop van deze cursus ben je in staat om:

 1. Beperkingen in het functioneren bij oudere patiënten in de eigen fysiotherapeutische praktijk te benoemen en te herkennen.
 2. Beperkingen in het functioneren bij patiënten in de eigen fysiotherapeutische praktijk te managen op het eigen niveau en de grenzen van het eigen niveau te kennen en toe te passen.
 3. Gericht te verwijzen naar en samen te werken en te communiceren met de Master Fysiotherapie in de Geriatrie.

Werkvormen

 • Interactieve colleges
 • Werkgroepen
 • Praktische toepassingen door praktische vaardigheden en praktijkdemonstraties
 • Toetsing d.m.v. een casuspresentatie

Tijdsbesteding

Per lesdag 6,5 contacturen, 2 uren voorbereiding en 1,5 uren verwerking. In totaal 90 uur.

Locatie

SOMT University of Physiotherapy, campus Amersfoort

Ja, ik meld mij aan!

 

N.B. Deze Lifelong learning activiteit vindt doorgang bij voldoende deelname. In geval van annulering worden inschrijvers tijdig op de hoogte gesteld.
Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.
Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.