Introductie Musculoskeletale Echografie

Introductie Musculoskeletale Echografie

Duur: 3 dagen
Investering: € 750,-
Deelnemers: Algemeen Fysiotherapeuten, Manueel Therapeuten, Sportfysiotherapeuten

Deze interactieve cursus echografie geeft een goed beeld van wat je in de dagelijkse fysiotherapiepraktijk met echografie kan doen. Naast een theoretisch beschouwing over de werkwijze van echografie wordt aandacht besteed aan de plaats in de klinische setting. Een substantieel onderdeel van deze cursus zijn de practica, hier leer je een aanvang te maken om anatomische structuren te scannen. De laatste dag zal in het teken staan van toegevoegde waarde in het diagnostische proces. Middels casuïstieken en klinisch redeneren leer je het gebruik van echografie op een juiste wijze toe te passen in een klinische setting.

Inhoud

Tijdens deze driedaagse cursus musculoskeletale echografie laten wij je kennismaken met de diverse aspecten van echografie voor de praktijk. Daarbij schenken wij aandacht aan de theorie van echografie (welke systemen zijn er beschikbaar, wat is het verschil tussen musculoskeletale echografie en andere vormen van echografie etc.) Hiernaast worden in de twee dagen veel aandacht besteedt aan de practica. De deelnemer ervaart hierdoor wat echografie is door het leren van scannen van belangrijke voorkomende indicaties in de praktijk.

De derde dag zal geheel in het teken staan van de meerwaarde in de dagelijkse praktijk. Hierbij zal aan de hand van casuïstieken middels klinisch redeneren worden gediscussieerd over de meerwaarde van de echografie bij de verschillende patiënten casuïstieken. Centraal zal hierbij staan de diverse begrippen van diagnostische accuratesse, waardoor het redeneren van vooraf naar achteraf kansen een belangrijke leidraad zou kunnen vormen.

Werkvormen

• Werkgroepen
  • Practica
  • Responsie college

Eindniveau

Aan het einde van deze 3-daagse, heb je:

• theoretische kennis verkregen over wat echografie is, en welke plaats het inneemt binnen de klinische setting;
  • anatomische kennis verkregen over de diverse onderwezen structuren die klinisch relevant zijn voor het gebruik van echografie in de dagelijkse praktijk;
  • geleerd het MSU apparaat praktisch te bedienen;
  • praktische vaardigheden verkregen om de structuren van de veelvoorkomende indicaties te scannen;
  • kennis verkregen over het herkennen van pathologie m.b.t. de onderwezen structuren;
  • de beperkingen en de moeilijkheid van echografie geleerd;
  • geleerd wat de meerwaarde van echografie is in het diagnostisch proces, en deze middels klinisch redeneren bij patiënten casuïstieken te benoemen;
  • en ben je in staat de diverse begrippen van diagnostische accuratesse zoals sensitiviteit, specificiteit, positieve en negatieve likelihood ratio’s in patiënten casuïstieken toe te passen waarbij gebruik wordt van echografie in het diagnostische proces.

Sjaco Jordens, Docent Echografie aan Sonoskills

Thom Schambergen, Docent aan SOMT University

Cursusdata

• 9 maart
  • 16 maart
  • 24 maart

Contacturen: 6,5 uur per dag

Is in aanvraag voor het register Algemeen fysiotherapeut, Manueel therapeut & Sportfysiotherapeut.

SOMT University of Physiotherapy, campus Amersfoort

Ja, ik meld mij aan!

Ben je lid van alumnivereniging VASTUS? Dan ontvang je 10% korting op alle LLL events.
Alle betalingen van Lifelong Learning cursussen gaan momenteel op rekening.