Home Nieuws

Vanaf september weer onderwijs op de campus
09 juli 2020
Vanaf 1 september gaan onze master- en bachelorprogramma’s weer van start. Binnen de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid bieden we de maximaal haalbare hoeveelheid contactonderwijs op SOMT aan. Welke lessen op SOMT worden gegeven en welke online, wordt per opleiding gecommuniceerd.
Lees verder
Tweede startmoment voor de masteropleidingen
01 juli 2020
Bij SOMT University of Physiotherapy is het nu ook mogelijk om in januari 2021 te starten met de masteropleidingen Manuele Therapie, Bekkenfysiotherapie en Musculoskeletale Echografie voor fysiotherapeuten.
Lees verder
Nieuw: verrijk je masteropleiding met Expert Topics
01 juli 2020
Voor iedereen die zich tijdens de masteropleiding nog verder wil verdiepen, biedt SOMT University of Physiotherapy nu Expert Topics. Deze aanvullende modules zijn facultatief en volg je naast het reguliere masterprogramma.
Lees verder
Onze deuren gaan langzaam weer open voor studenten
08 juni 2020
Langzaam mogen hoger onderwijsinstellingen hun deuren weer gaan openen voor studenten.
Lees verder
Levenlanglerenkrediet
26 maart 2020
Wilt u een opleiding gaan volgen bij SOMT University of Physiotherapy en heeft u geen recht (meer) op studiefinanciering?
Lees verder
5 vragen aan | Hank Hallegraeff
13 januari 2020
In de reeks 5 vragen aan ... mag Hank Hallegraeff zeker niet ontbreken. Binnen SOMT actief als inhoudelijk coördinator nascholing, daarnaast ook actief in veel van onze masteropleidingen. 
Lees verder
5 vragen aan | Annelies Pool
17 december 2019
Annelies Pool, programma directeur Bachelor of Physiotherapy: "Het onderzoeksprogramma is wat SOMT University of Physiotherapy een echte universiteit maakt.  We moeten groeien en moeten onze sporen op dit domein echt nog gaan verdienen. Daarbij is het betrekken van de studenten van groot belang." - lees meer antwoorden in de volgende 5 vragen aan ...
Lees verder
5 vragen aan | Liesbeth Westerik
17 december 2019
"Studenten worden in drie jaar opgeleid om op professionele en empathische manier over aanvankelijk beladen onderwerpen te kunnen praten en de bekkenbodem adequaat te kunnen onderzoeken en behandelen. Daarnaast ontwikkelen ze hun klinisch redeneren zodanig dat ze gelijkwaardige gesprekpartners zijn voor artsen of andere zorgverleners in een multidisciplinair team. Na drie jaar staan er stevige, professionele en kundige ex-studenten.", aldus Liesbeth over de Master Bekkenfysiotherapie
Lees verder
5 vragen aan | Sam van der Wel
17 december 2019
"Na het bezoeken van een open dag was ik overtuigd. De energie die de studenten en docenten uitstraalden, de overzichtelijkheid van de gebouwen, de lesmethoden en vooral de lesstof spraken mij onwijs aan. Tot nu toe ben ik nog niet teleurgesteld.", aldus Sam van der Wel, eerstejaars student universitaire bachelor Fysiotherapie.
Lees verder
5 vragen aan | Esther Bergmeijer
12 december 2019
In de reeks van 5 vragen aan stellen wij dit keer onze vragen aan Esther Bergmeijer. Al meer dan 20 jaar werkzaam in de eerstelijns gezondheidszorg en binnen SOMT actief voor zowel de master Fysiotherapie in de Geriatrie als de master Manuele Therapie.
Lees verder
5 vragen aan | Roelfrieke Naber
09 december 2019
De volgende in de reeks, Roelfrieke Naber: docent masteropleiding Bekkenfysiotherapie en bekken- en algemeen fysiotherapeut  in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Roelfrieke: "Het multidisciplinaire aspect van het werken in het ziekenhuis geeft een extra dimensie aan het fysiotherapeutisch werk."
Lees verder
Bachelor of Science in Physiotherapy weer topopleiding
28 november 2019
Net als in 2017 en 2018 is de universitaire opleiding van SOMT University of Physiotherapy weer gescoord als topopleiding door studenten.
Lees verder
5 vragen aan | Emiel van Trijffel
18 november 2019
Emiel van Trijffel, PhD, werkzaam als Hoofd Post-initeel Onderwijs binnen SOMT, wetenschapper én verbonden aan de opleiding Manuele Therapie aan de Vrije Universiteit in Brussel. Genoeg redenen om hem als eerste aan het woord te laten in onze reeks '5 vragen aan ...'.
Lees verder
Studenten meer tevreden dan ooit over hun opleiding
31 oktober 2019
Studenten van SOMT University of Physiotherapy zijn in academiejaar 2018-2019 meer tevreden dan ooit over hun opleiding. Dit blijkt uit de gepubliceerde resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE), editie 2019.Ten opzichte van voorgaande jaren geven zij op ieder thema uit deze enquête een hogere score. Van de 342 studenten zou 88% hun opleiding aanbevelen aan anderen.
Lees verder
Weinig veelbelovende prognostische modellen bij aspecifieke nekpijn
21 oktober 2019
In oktober 2019 verscheen er een artikel in Fysiopraxis over prognostische modellen bij Aspecifieke nekpijn, geschreven door Roel Wingbermüle, Emiel van Trijffel, Paul Nelissen, Bart Koes en Arianne Verhagen.
Lees verder
Alumnus interview | Gertrud is onmisbaar voor de ouderen van Amsterdam Centrum
03 oktober 2019
Je bent nooit te oud om te leren. Dat bewijst Gertrud Pijnenburg (65) maar al te goed. Op haar 57 ste begon ze aan de master Fysiotherapie in de Geriatrie. Haar fysiopraktijk in hartje Amsterdam is door de jaren heen een echte steunpilaar geworden voor de hele buurt. Gertrud heeft veel opleidingen gevolgd en ervaringen opgedaan en zich zodoende ontpopt tot een zeer kundige fysiotherapeut.
Lees verder
Alumnus interview | Marc Paantjens zet echografie in voor Defensie
01 oktober 2019
Met je diploma Fysiotherapie kun je op veel verschillende plekken gaan werken. Zo kwam Marc Paantjens (43) al vrij vlot na zijn opleiding terecht bij Defensie. Na een master Manuele Therapie heeft Marc ook nog de master Echografie gevolgd en is hij nu bezig met zijn promotietraject. Tijd voor een interview met de bevlogen onderzoeker.
Lees verder
Student Rosa Bas eventjes wereldrecordhouder snelfietsen
16 september 2019
Het was een bizarre week tijdens de World Human Powered Speed Challenge in Nevada. Op maandag reed onze sportfysiotherapiestudent Rosa Bas het 9 jaar oude wereldrecord snelfietsen voor vrouwen aan diggelen. Ze bereikte met haar ligfiets een snelheid van 122,12 km per uur
Lees verder
Alumnus interview | Huub behandelt sporters in Londen
16 september 2019
Na zijn master sportfysiotherapie besloot Huub Habets (29) dat hij er écht voor wilde gaan. Hij en zijn vriendin lieten alles achter en maakten zonder baanzekerheid de overstap naar Londen. Nu werkt Huub bij Pure Sports Medicine, waar hij de hele dag bezig is met zijn grote passie: sportfysiotherapie. Hoogste tijd voor een paar vragen aan deze avontuurlijk twintiger.
Lees verder
Alumnus interview | Marieke is de spin in het web van het ziekenhuis
27 augustus 2019
Wie bij SOMT afstudeert heeft alles in huis voor een vliegende start. Dat bewijzen verschillende alumni maar weer eens met hun bijzondere projecten. In deze serie kijken we bij een paar afgestudeerden hoe zij terecht zijn gekomen en vertellen hun inspirerende verhalen.  Zo ook Marieke Hilhorst (48), bekkenfysiotherapeut bij VersGras in Winterswijk. Zij heeft in haar loopbaan met veel verschillende disciplines samengewerkt en door de jaren heen veel toffe projecten mogen doen. Een bevlogen veertiger die nooit stil zit dus. In september start ze zelfs weer met een nieuwe opleiding aan SOMT: kinderbekkenfysiotherapie. Redenen genoeg voor een interview!
Lees verder
Alumnus interview | Teun zette zijn eigen ZZP-platform op
23 augustus 2019
Wie bij SOMT afstudeert heeft alles in huis voor een vliegende start. Dat bewijzen verschillende alumni maar weer eens met hun bijzondere projecten. In deze serie gaan we verschillende afgestudeerden interviewen om te kijken hoe zij terecht zijn gekomen. Het eerste artikel trappen we af met Teun Loverbos (27). Hij heeft na zijn master Manuele Therapie een eigen platform opgezet voor ZZP fysiotherapeuten; FysioJob.
Lees verder
Studente van SOMT doet wereldrecordpoging
16 augustus 2019
Onze sportfysiotherapiestudent Rosa Bas wil het wereldrecord snelfietsen voor vrouwen verbreken. Rosa doet samen met een team van 16 andere studenten een gooi naar het wereldkampioenschap én het wereldrecord tijdens de World Human Powered Speed Challenge in Nevada (V.S.).
Lees verder
Interview met studievereniging Locomotorius
13 augustus 2019
Sinds dit jaar is SOMT University of Physiotherapy een studievereniging rijker. Hoog tijd voor een interview met de oprichters over alle ins en outs van Locomotorius. 
Lees verder
Op kamers met korting
05 augustus 2019
Relevante werkervaring opdoen en goedkoop wonen? Word studentcoördinator in een Springlevende Wijk in Amersfoort Schothorst per september 2019!
Lees verder
Visie op de master Musculoskeletale Echografie voor fysiotherapeuten door Edwin Duijn
06 juni 2019
Edwin Duijn, opleidingshoofd van onze opleiding master in de Musculoskeletale Echografie voor fysiotherapeuten, vertelt in een kort interview over zijn persoonlijke visie op de opleiding en het vakgebied.
Lees verder
Docenten publiceren onderzoek cervicale radiculopathie in FysioPraxis
03 juni 2019
Over het beloop van cervicale radiculopathie is in de literatuur weinig bekend. Tot op heden zijn er nog geen prognostische modellen beschreven die gericht zijn op de langetermijnuitkomst van conservatief behandelde patiënten. Daarom is het doel van deze studie om het klinisch beloop te beschrijven en prognostische modellen te ontwikkelen voor de lange termijnprognose en conservatief behandelde patiënten met een cervicale radiculopathie.
Lees verder
Deelnemers Utrecht Marathon lopen verkeerd, student van SOMT loopt als enige wél goed
16 mei 2019
Onze bachelorstudent Jeroen Bakker was afgelopen zaterdag de enige die wel de goede route heeft gelopen van de 10,5 km tijdens de marathon van Utrecht. Bijna tweeduizend anderen liepen een verkeerd parcours. Tijd voor een klein interview:
Lees verder
Kwaliteitszegel TOP opleiding voor twee van onze masters
21 maart 2019
Met trots kunnen wij melden dat maar liefst twee van onze masteropleidingen als excellent zijn beoordeeld door de Keuzegids en het kwaliteitszegel Topopleiding 2019 toegekend hebben gekregen.
Lees verder
Concurrent validity and inter-rater reliability of a new smartphone application to assess 3D active cervical range of motion in patients with neck pain
04 september 2018
Wat is de concurrente validiteit en interbeoordelaarsbetrouwbaarheid van een nieuw ontwikkelde iPhone-applicatie om de 3D actieve range of motion van de nek te meten bij patiënten met aspecifieke nekpijn?
Lees verder
Performance- en krachttesten in de praktijk.
28 augustus 2018
In de sportfysiotherapeutische praktijk wordt de niet-aangedane zijde veelvuldig gebruikt als referentie voor de aangedane zijde. Onder andere op basis van de Limb Symmetry Index worden beslissingen over terugkeer naar sport genomen. Maar kan de niet-aangedane zijde wel als referentie gebruikt worden?
Lees verder
Roel Wingbermühle presenteert op MEMTAB2018
25 juni 2018
Tijdens het internationale MEMTAB2018 symposium voor onderzoekers en behandelaars op het terrein van medische diagnostiek, prognostiek en evaluatie, presenteert Roel Wingbermühle een poster over een systematische review naar klinische predictiemodellen voor herstel van nekpijn in de eerste lijn.
Lees verder
Fietstocht Noordkaap-Amersfoort is van start!
08 juni 2018
De loodzware fietstocht van Noordkaap naar Amersfoort is op 2 juni van start gegaan. Een serieus zware opgave van 3.600 km om te volbrengen. 
Lees verder
Pauline Arnold promoveert op spierzwakte en vertraging van bewegen bij ouderen
20 maart 2018
Met trots mogen wij mededelen dat Pauline Arnold, opleidingshoofd van onze masteropleiding Fysiotherapie in de Geriatrie, aan de Vrije Universiteit Brussel is gepromoveerd op een studie naar spierzwakte en vertraging van bewegen bij ouderen.
Lees verder
Van Noordkaap naar Amersfoort: een loodzware fietstocht voor het goede doel!
15 maart 2018
Stichting Geef om Kinderen helpen kinderen in hun ontwikkeling. Uiteraard daar waar die extra hulp ook nodig is. Geef om Kinderen heeft gekozen om de inzet te wijden aan kinderen met een aangeboren hartafwijking, kinderen die lijden aan een stofwisselingsziekte en kinderen die lijden aan kanker. Het behoeft geen uitleg dat deze kinderen hulp kunnen gebruiken in hun ontwikkeling.
Lees verder
WO BSc Physiotherapy verkozen tot topopleiding 2018!
21 november 2017
De WO Bachelor (BSc) Physiotherapy verkozen tot topopleiding 2018! Met trots kunnen we melden dat de Bachelor Physiotherapy van de SOMT University of Physiotherapy wederom het predicaat topopleiding heeft gekregen!
Lees verder
Visie op manuele therapie door Martijn Stenneberg
29 juni 2017
Martijn Stenneberg, opleidingshoofd van onze opleiding Manuele Therapie, vertelt in een kort interview over zijn persoonlijke visie op de opleiding en het vakgebied. Wat betekent het behalen van het diploma, hoe ziet de typische student manuele therapie er uit en meer.
Lees verder
Visie op bekkenfysiotherapie door Beppie Hylkema
09 juni 2017
Beppie Hylkema, opleidingshoofd van onze opleiding Bekkenfysiotherapie, vertelt in een kort interview over haar persoonlijke visie op de opleiding en het vakgebied. Wat betekent het behalen van het diploma, hoe ziet de typische student bekkenfysiotherapie
Lees verder
Visie op Fysiotherapie in de Geriatrie door Pauline Arnold
30 mei 2017
Pauline Arnold, opleidingshoofd van onze opleiding Fysiotherapie in de Geriatrie, vertelt in een kort interview over deze masteropleiding en het vakgebied. Wat is de toegevoegde waarde van het diploma, wat maakt de opleiding uniek en waarom zou jij je moeten inschrijven voor de opleiding.
Lees verder
Visie op Sportfysiotherapie door Inne Aerts
18 mei 2017
Inne Aerts, opleidingshoofd van onze opleiding Sportfysiotherapie, vertelt in een kort interview over deze masteropleiding en het vakgebied. Wat is de toegevoegde waarde van het diploma, wat maakt de opleiding uniek, hoe ziet de typische student sportfysiotherapie eruit en meer.
Lees verder
Geslaagd bezoek minister Bussemaker aan SOMT University Campus
14 januari 2016
Op 11 januari 2016 heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een bezoek gebracht aan de eerste universitaire opleiding Fysiotherapie in Nederland. Wij kunnen terugkijken op een geslaagde en interessante middag voor beide partijen.
Lees verder