Home Onderwijs Universitaire Masters Universitaire Master Manuele / Musculoskeletale Geneeskunde

Eén op de drie klachten van patiënten heeft te maken met het houdings- en bewegingsapparaat. De opleidingen Manuele/Musculoskeletale Geneeskunde zijn zeer geschikt voor artsen die relatief veel met deze klachten te maken hebben en zich verder willen verdiepen in de diagnostiek, hypothesevorming en behandeling. De opleidingen bieden veel wetenschappelijke evidentie bij veel voorkomende musculoskeletale aandoeningen. Duizenden huisartsen en medisch specialisten in onder andere Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Denemarken passen Manuele/Musculoskeletale Geneeskunde al toe in hun praktijk.

CAS / DAS / MSc traject Manuele / Musculoskeletale Geneeskunde

Door een unieke samenwerking tussen de Vrije Universiteit Brussel, SOMT University of Physiotherapy Amersfoort en de Stichting Manuele Geneeskunde Eindhoven is er een getrapt en geïntegreerd Certificaat (CAS), Diploma (DAS) en Master (MSc)-traject ontstaan in de Manuele/Musculoskeletale geneeskunde (MG) voor een brede groep van artsen met verschillende aspiraties.

Voor welke artsen is de opleiding geschikt?

  • Huisartsen
  • Revalidatieartsen
  • Bedrijfsartsen
  • Sportartsen
  • Pijnbestrijders
  • Verzekeringsartsen

CAS en DAS Manuele/Musculoskeletale Geneeskunde

De basisopleiding CAS is een praktijkgerichte introductie (diagnostiek, klinisch redeneren en makkelijk toepasbare therapeutische interventies) in de MG. De gevorderde opleiding DAS geeft een verdere verdieping van kennis en vaardigheden. CAS en DAS leiden samen op voor een door de European Scientific Society of Manual Medicine (ESSOMM) erkend diploma Manuele/Musculoskeletale Geneeskunde. CAS en DAS zullen op basis van evidence-based medicine en evidence-based practice veel eyeopeners en inzichten opleveren voor uw dagelijkse praktijk.

Master of Science Manuele/Musculoskeletale Geneeskunde

Kroon op de CAS/DAS opleiding is de daarop aansluitende verkorte universitaire Master na Master die artsen opleidt tot Master of Science (MSc) in de Manuele/Musculoskeletale Geneeskunde. De afgestudeerde arts is een breed georiënteerde subspecialist in de diagnostiek en niet-operatieve therapie van musculoskeletale aandoeningen.

De Stichting Manuele Geneeskunde, opgericht 8 december 1967 door Dr. ir. Frits Philips, heeft als doelstelling: Het wetenschappelijk onderzoek en de toepassing en uitoefening van de manuele geneeskunde te bevorderen, met inachtneming van de Wet op de Uitoefening van de Geneeskunde.

De Stichting stimuleert de opleiding in manuele geneeskunde en manuele therapie. Zij bevordert wetenschappelijk onderzoek en spant zich in om manuele geneeskunde regulier erkend te laten zijn. Vandaar dat de Stichting Manuele Geneeskunde, besloten heeft om de helft van de opleidingskosten voor haar rekening te nemen. 

Amersfoort en Brussel

De CAS en DAS opleidingen vinden plaats in Amersfoort en worden verzorgd door gekwalificeerde docenten met een academische opleiding en ruime praktijkervaring. De MSc opleiding wordt verzorgd door de Vrije Universiteit Brussel.